SUKCES BROWARU KONSTANCIN
|
autor:
(MZ)
|
|
|
42. Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów Chmielaki Krasnostawskie 2012 zakończyło się ogromnym sukcesem małego Browaru Konstancin.
Od 17 do 19 sierpnia tysiące amatorów małego jasnego z pianką oceniało zgłoszone do konkursu piwa – bo w Chmielakach ocenia nie jury, a zwykli konsumenci. W silnej konkurencji – w konkursie uczestniczyło 30 browarów, nie tylko polskich, ale również z Czech i Słowacji, które zgłosiły 170 piw – w trzech z 11 kategorii produkty Browaru Konstancin zajęły pierwsze miejsca:
• w kategorii „Piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu w brzeczce 10,1–11,0 Blg” – I miejsce piwo Konstancin Lekki
• w kategorii „Piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu w brzeczce 12,1–13,0 Blg” – I miejsce piwo Mazowieckie Niepasteryzowane
• w kategorii „Piwa pszeniczne” – I miejsce piwo Pszeniczne
W kategorii „Piwo ciemne mocne o zawartości ekstraktu w brzeczce 13,1–18,0 Blg” piwo Czarny Dąb z Browaru Konstancin sklasyfikowane zostało na siódmym miejscu.
To nie pierwsze sukcesy konstancińskiego browaru. Na Chmielakach Krasnostawskich 2009 złoty medal w kategorii piwa o ekstrakcie powyżej 14,1 Blg zdobyło piwo Konstancin Bardzo Mocny, a browar uhonorowany został nagrodą Grand Prix Chmielaków. W ubiegłym roku piwo Czarny Dąb zdobyło srebrny medal.
Browar Konstancin powstał 20 lat temu i jest kontynuatorem piwowarskich tradycji na terenie naszej gminy, sięgających połowy XVIII w., kiedy to piwo warzono w majątku Obory. Dziś piwo nadal produkowane jest tradycyjnymi metodami: każdy rodzaj piwa w osobnych kadziach, na wodzie z własnego ujęcia, na naturalnych składnikach (słód, drożdże, chmiel, żyto, pszenica), bez konserwantów i bez sztucznego przyśpieszania fermentacji. Niektóre piwa leżakują do 60 dni.
W ciągu 20 lat trzykrotnie zmienili się właściciele browaru, ale nadal Browar Konstancin jest jednym z nielicznych polskich browarów z wyłącznie krajowym kapitałem. Po kolejnej modernizacji i zakupie nowych maszyn w 2007 r., moce produkcyjne zakładu wzrosły do 30 tys. hektolitrów piwa rocznie. Browar zaczął zdobywać nowych klientów i odnosić sukcesy. Szkoda tylko, że w Konstancinie piwo z lokalnego browaru jest dostępne w niewielu sklepach. Z pewnością browar będzie nadal się rozwijał, a na następnych Chmielakach, które odbędą się 23–25 sierpnia 2013 r. piwo z Konstancina zdobędzie kolejne medale.
Konstancin-Jeziorna
(znajdź),
|