SUKCES BROWARU KONSTANCIN | autor: (MZ) |
42. Ogólnopolskie ÅšwiÄ™to Chmielarzy i Piwowarów Chmielaki Krasnostawskie 2012 zakoÅ„czyÅ‚o siÄ™ ogromnym sukcesem maÅ‚ego Browaru Konstancin.
Od 17 do 19 sierpnia tysiÄ…ce amatorów maÅ‚ego jasnego z piankÄ… oceniaÅ‚o zgÅ‚oszone do konkursu piwa – bo w Chmielakach ocenia nie jury, a zwykli konsumenci. W silnej konkurencji – w konkursie uczestniczyÅ‚o 30 browarów, nie tylko polskich, ale również z Czech i SÅ‚owacji, które zgÅ‚osiÅ‚y 170 piw – w trzech z 11 kategorii produkty Browaru Konstancin zajęły pierwsze miejsca: • w kategorii „Piwo jasne peÅ‚ne o zawartoÅ›ci ekstraktu w brzeczce 10,1–11,0 Blg” – I miejsce piwo Konstancin Lekki • w kategorii „Piwo jasne peÅ‚ne o zawartoÅ›ci ekstraktu w brzeczce 12,1–13,0 Blg” – I miejsce piwo Mazowieckie Niepasteryzowane • w kategorii „Piwa pszeniczne” – I miejsce piwo Pszeniczne W kategorii „Piwo ciemne mocne o zawartoÅ›ci ekstraktu w brzeczce 13,1–18,0 Blg” piwo Czarny DÄ…b z Browaru Konstancin sklasyfikowane zostaÅ‚o na siódmym miejscu.
To nie pierwsze sukcesy konstanciÅ„skiego browaru. Na Chmielakach Krasnostawskich 2009 zÅ‚oty medal w kategorii piwa o ekstrakcie powyżej 14,1 Blg zdobyÅ‚o piwo Konstancin Bardzo Mocny, a browar uhonorowany zostaÅ‚ nagrodÄ… Grand Prix Chmielaków. W ubiegÅ‚ym roku piwo Czarny DÄ…b zdobyÅ‚o srebrny medal.
Browar Konstancin powstaÅ‚ 20 lat temu i jest kontynuatorem piwowarskich tradycji na terenie naszej gminy, siÄ™gajÄ…cych poÅ‚owy XVIII w., kiedy to piwo warzono w majÄ…tku Obory. DziÅ› piwo nadal produkowane jest tradycyjnymi metodami: każdy rodzaj piwa w osobnych kadziach, na wodzie z wÅ‚asnego ujÄ™cia, na naturalnych skÅ‚adnikach (sÅ‚ód, drożdże, chmiel, żyto, pszenica), bez konserwantów i bez sztucznego przyÅ›pieszania fermentacji. Niektóre piwa leżakujÄ… do 60 dni.
W ciÄ…gu 20 lat trzykrotnie zmienili siÄ™ wÅ‚aÅ›ciciele browaru, ale nadal Browar Konstancin jest jednym z nielicznych polskich browarów z wyÅ‚Ä…cznie krajowym kapitaÅ‚em. Po kolejnej modernizacji i zakupie nowych maszyn w 2007 r., moce produkcyjne zakÅ‚adu wzrosÅ‚y do 30 tys. hektolitrów piwa rocznie. Browar zaczÄ…Å‚ zdobywać nowych klientów i odnosić sukcesy. Szkoda tylko, że w Konstancinie piwo z lokalnego browaru jest dostÄ™pne w niewielu sklepach. Z pewnoÅ›ciÄ… browar bÄ™dzie nadal siÄ™ rozwijaÅ‚, a na nastÄ™pnych Chmielakach, które odbÄ™dÄ… siÄ™ 23–25 sierpnia 2013 r. piwo z Konstancina zdobÄ™dzie kolejne medale. |